Research

De HandschoenMuis past als een handschoen waarop uw hand volkomen rust. In plaats van uw hand en pols te gebruiken wordt de HandschoenMuis vanuit uw hele arm bewogen waardoor er minder spieren aangespannen worden.

Onderzoek door Erasmus MC en UMC Rotterdam

De HandschoenMuis is na jarenlang onderzoek in samenwerking met het Erasmus MC en het universitair medisch centrum te Rotterdam tot stand gekomen. Dankzij dit onderzoek is deze ergonomische muis ontwikkeld voor gerichte preventie van nek-, schouder-, arm- en handklachten.

Het complete onderzoek kunt u hier teruglezen.

Achtergrond

De standaard computermuis is vaak te klein voor de hand waardoor hand en vingers in een onnatuurlijke ‘grijp’ positie staan. Dit gebrek aan comfort, het moeten grijpen en knijpen met de vingers zwevend boven de muisknop zorgt voor overmatige spierspanning. Dit veroorzaakt een verhoogd risico op RSI klachten en/of carpaal tunnel syndroom.

Met deze klachten als uitgangspunt werd de HandschoenMuis ontwikkeld.

De ondersteuning aan de hand en vingers voorkomt grijpen en knijpen. De arm wordt goed ondersteund in een ideale hoek van 25-30 graden. Dit zorgt voor volledige ontspanning van de onderarm.

Uit Europees onderzoek blijkt dat dat gemiddeld één op de zes mensen werkzaam met een computermuis lijdt aan Repetitive Strain Injury (RSI) en bepaalde typen van Carpaal Tunnel Syndroom (CTS).

Fundamenteel onderzoek toont aan dat een bron van deze klachten kan worden gevonden in het gebruik van de computermuis. Met name het ‘aangrijpen’, ‘knijpen’ en met “de vingers boven de knoppen van de muis   zweven” bleken de oorzaak te zijn. Aangrijpende en knijpende bewegingen heeft een significant negatief effect op de diepe nekspieren. Om deze spanning te voorkomen moet de zogenaamde kinetische keten van vingers tot diepe nekspieren worden versoepeld.

Bekijk ook deze 1-minuut film: